Här är lite om min ras "Tollaren"


Tollaren beskrivs på många sätt bl.a. Envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, pigg, glad, viljestark, slug, intensiv, lurig och reserverad.

Rasen heter egentligen Nova Scotia Duck Tolling Retriever och är som alla andra retrievers en jakthund framavlad att apportera döda och skadade fåglar. Men tollaren är avsedd att användas i ytterligare ett moment nämligen att locka fågeln inom skåtthåll, och det är det som kallas "tolling". Enkelt beskrivet går tollingen ut på att jägaren bygger ett gömsle, och från det slänger han pinnar eller liknande ner mot strandkanten. Dessa ska hunden på ett lekfullt sätt apportera in. Med sin lek och rävliknande utseende lockar hunden fåglarna mot stranden och inom skotthåll. Hunden kallas in och ska ligga tyst i avvaktan på skott och därefter apportera den dödade eller skadade fågeln.

Med andra ord är tollaren en mycket god simmare och som sådan har den också simhud mellan tårna
Tollaren passar även i andra jaktsammanhang, till lydnad, agility m.m. Det enda den inte passar till är sysslolöshet då hittar den på något själv att roa sig med, som kanske inte alltid faller matte eller husse i smaken. Får den bara mental sysselsättning så är tollaren en mycket trevlig familjehund.

Tollaren är mindre än övriga retrievers. Tikar 45-48 cm 17-20 kg och Hanar 48-51 cm 20-23 kg, tollaren är röd med eller utan vita tecken inga andra färger är tillåtna. Nosen är köttfärgad eller svart med läppar och ögonränder i samma färg som nosen.

Intresserad läs mera Här