Hundar och barn

Hundar sägs vara människans bästa vän. Hur för man för att den ska trivas och ha det så bra som möjligt i familjer med barn? Barnen behöver från tidig ålder få lära sig att hunden inte är en leksak utan en levande individ som man måste vara snäll mot. Det betyder att man inte får dra i svansen, öronen eller någon annan del av hunden. Drar man och sliter i hunden kommer det och göra ont, det vill man ju inte.

Det är också viktigt att hunden har ett utrymme där den helt och hållet kan komma undan och får vara ifred om den så önskar. Lär barnet att när hunden ligger i sin bädd eller äter från sin matskål får man inte röra den. Då kommer också hunden lära sig vad som gäller och kunna lägga sig ifred om det blir för mycket en period.

Att låta ett barn växa upp tillsammans med en hund är något som många tycker är bra. Allt eftersom barnet blir äldre kan det få ta mer ansvar för hunden. Korta promenader eller hjälpa till och kamma pälsen. På så sätt får barnet ta ansvar och det byggs upp ett speciellt band tillsammans med djuret. Hundar är intelligenta djur och brukar första att det är just ett barn. Mot barn har de större tålamod och är både mjukare och mer försiktig. Var alltid uppmärksam på hur hunden reagerar, alla individer är olika och behöver därför olika mycket stöd i utvecklingen.